Keşkül-ü Fukara

Keşkül-ü fukara

Öncelikle bu bloğa tarif yazarken yada gezi,annelik halleri v.s. çok da fazla kafa yormadığımı; doğaçlama,o sıralar ne pişiriyorsam, arkadaşım bir tarif istediyse, seyahat dönüşü yada halet-i ruhiyeme göre yazıyorum.

Blog sayesinde şan,şöhret kazanmak,keşfedilmek,para kazanmak gibi bir beklentim yok.
Tariflerimin olduğu defterler öyle gelinime devredebileceğim düzgünlükte de değil, belki bu şekilde bir şeyler aktarabilirim. Bir nevi anı defteri gibi benim için.
Doğumgünümde de yazmıştım grubun en yaşlısıyım,babamın değil ama dedemin öldüğü yaştayım diye.
Başta RA’nın olmak üzere eşimin ve kendi sağlığımın da takipçisi olmak durumundayım.
Yediklerimin içeriklerini araştırır,seçim yaparken sadece damak zevkimin peşinden koşmamaya çalışırım.
Bu bilgiler doğrultusunda okursanız naçizane tariflerimi memnun olurum.

Bu sefer tarifimiz Keşkül-ü Fukara. Ne demektir Keşkül-ü Fukara?Farsça keşkül(çanak) ile Arapça fakır (fukara-yoksul) sözcüklerinden birleşir,yoksul çanağı demektir.
Kibirlerini yenmeleri için dilenmeye mecbur edilen dervişlerin kendilerine verilen yiyecekleri koydukları kabın adı, keşkül.
Bu kaplarla dilenmek ihtiyaca yönelik olmayıp tarikat felsefesine yönelikmiş. Mevlevi tarikatında dilenmek yasak olduğundan kendilerine sunulan hediyeleri Hak’tan bilerek kabul edip gittikleri yere yardım olarak götürürlermiş.
Çok daldan dala olacak ama mutfak kadar resim sanatına, sergi gezmeye de ilgim var diyebilirim. Örneğin Osman Hamdi Bey’in meşhur kaplumbağa terbiyecisinde adamın sırtında asılı olan çanakdır keşkül-ü fukara.
Bir de fakir fukara beslensin diye Osmanlı devrinde zenginlerin fakirler için dağıttığını ve bu yüzden malzemenin bol ve zengin olduğunu okumuşluğum var.
Bizim tarifimiz daha kolay olanı,talep görürse bir level zorunu da yazarım tabii.

1 lt süte 200 gr kadar şeker ekleyip süt kaynayana kadar karıştırıyoruz.Kaynadıktan sonra bir kahve fincanı kadar çekilmiş file badem ve bir paket vanilya koyuyoruz.
100 gr kadar nişastayı su ile küçük ayrı bir kapta karıştırıyoruz.2 yumurta sarısını nişastaya ve sütün içine yavaş yavaş ekleyip 3 dk. kaynattıktan sonra ateşten alıp kaselere boşaltıyoruz.
Ama yukardan boşaltmak lazım ki meşhur keşkül minik gözenekleri oluşsun.
Üzerine dövülmüş antep fıstığı da yakışır hani:)

Kaliforniya Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre bademde, Alzheimer ilaçlarının içerdiği maddelere benzeyen maddelerin olduğu tespit edilmiş,düzenli badem tüketenlerin beyin hücrelerinin daha geç yaşlanacağı belirtilmiş.

Sağlık ve esenlikler herkese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s