Pırasalı Kiş

Çok sık duyduğum sorulardandır; menüler aklına nereden geliyor, bir listen mi var ya da neden çok alengirli yemeklerin?

Birincisi özellikle RA’nın aramıza katılması ile proteini, karbonhidratı, mevsim sebzesi olup olmadığı, organik olup olmadığı, paketlerin üzerindeki içerik bilgileri, çeşitlilik daha da önem kazandı bizim için.

Çocuğun beyin gelişiminin anne karnında başlayıp 5 yıl sürdüğünü yazmış Nörolog Doç.Dr.Serdar Dağ ve entellektüel gelişimin yaşam boyu devam ettiğini.

Doğumun ilk yılında beyin için gerekli tüm besinler anne sütünde mevcutmuş. 2 yıl bir hafta emzirdim ben, dolu dolu ve müthiş mutlu olarak. Ek gıdaya geçtiğimizden beri de süt, yumurta, mevsim meyveleri, kuru bakliyat, sebze eksiksiz vermeye çalıştım ki beyni beslensin ve ilerki dönemde yaşam kalitesi artsın.

Maalesef Rüzgar’dan sonra farkettim ki çocukların eksik, yanlış beslenmesi çoğunlukla yokluktan değil gerekli özen eksikliğinden.
Kendini iyi eğitmiş, çocuğunu bile isteye doğurmuş, aktivite yapacağım diye kendini paralayan anneler iş beslemeye geldiğinde ya evdeki yardımcıdan, ya kayınvalideden ya da konserveden, fast food dan medet umuyor. Mevsim sebzelerinin ne olduğunu bize gugıl amcanın söyleyebildiği bir yüzyılda, kilosu 4tl (ben denizli’den getirtiyorum, muhtemelen daha ucuza almak da mümkündür) olan pırasadan yarım kilo alıp yapmak neden bu kadar zor?
Pırasaları kuzulara yıkatarak aktivite de yapmış oluruz hem bir nevi:)

İnanın yapması internet sitelerinden onu mu alayım bunu mu diye geçirilen süreden daha az sürüyor.
1/2 kg pırasayı ince halkalar şeklinde doğrayıp kısık ateşte z.yağında 10 dk. kavurup ocaktan alıyoruz,az tuz k.biber karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
2,5 subardağı unu 1 poşet hamur kabartma tozu ile karıştırıp üzerine 150gr(1,5 çaybardağı kadar) eritilmiş soğutulmuş margarin(ben becel z.yağlı koyuyorum) 1 çaybardağı yoğurt az tuz ekleyip yoğuruyoruz. (Aktivite meraklıları burada kuzuyu yine devreye sokabilir mesela:)).
26cmlik kalıba hamurun 2/3 ünü bastırarak yayıyoruz kalanı ile de 3 cmlik çerçeve yapıyoruz.Önce pırasalı karışımı üzerine de yarım çaybardağı sütle çırptığımız 2 yumurtayı ekleyip 180 derecede 20 dk.pişiriyoruz,üzerine rende kaşar döküp bir 5 dk. daha pişirip,sevgililere karabiber ve maydanozla süsleyip ikram ediyoruz.

Kuzular yesinler de isterlerse elleriyle, kollarıyla yesinler… Su var, sabun var, trukid var, urtekram var:)

Pırasanın yararları da; yayla çorbası yapmayı bilmiyorum, konserve barbunya var akşam yemeğinde diyenler için gelsin:)
Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur,
Astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı etkilidir,
Kansere karşı koruyucudur.
Bir de beyazı sıkılarak elde edilen su cilde parlaklık veriyormuş,denemedim henüz gerçi.
Hani ucuz yollu cildime parlaklık ne ile verebilirim diyen varsa aranızda:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s